Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2023-07-17 10:04:45
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa azerbaijan_stockers na Freepik
Rozszerzanie diety niemowlęcia warto uzupełniać o pyszne i zdrowe owoce sezonowe. Jednym z nic jest agrest, który dojrzewa u nas latem. Jego słodki smak jest lubiany przez dzieci, a można z niego przyrządzić wiele pysznych dań. Od kiedy agrest dla dziecka?
Agrest, jako owoc sezonowy jest bogaty w wiele witamin minerałów, które korzystnie wpływają na rozwój i zdrowie dziecka. Od kiedy agrest dla dziecka? W rozszerzaniu diety poleca się agrest dla dziecka dopiero od 9 miesiąca życia. Agrest to owoc, który można podawać dziecku dopiero po kilku miesiącach wprowadzania innych produktów do diety malucha.
Agrest dla dziecka będzie doskonałym pomysłem, gdy maluch cierpi na zaparcia, wzdęcia lub gazy, ponieważ owoc ten pomaga przy zaparciach, a także stanach zapalnych jelit. Działa także moczopędnie i żółciopędnie, dodatkowo detoksykacyjnie i dba o równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Od kiedy zaczniemy podawać agrest dla dziecka, pomoże on wprowadzić do diety malucha wiele cennych witamin i minerałów: witaminę C, witaminę B6, witaminę E, witaminę A, a także kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i tiaminę.
Mimo, że agrest dla dziecka wprowadzamy dopiero w 9. miesiącu życia, należy go podawać ostrożnie. Agrest dla dziecka powinien być podawany zawsze w postaci owocu pokrojonego na drobne kawałki (warunek - jeśli maluch już umie dobrze gryźć!) a najlepiej na początku agrest dla dziecka podawajmy w postaci przecierów, dżemów, kompotów itp.
Krojenie owoców na mniejsze kawałki dotyczy nie tylko agrestu, ale również na przykład winogron, czy wyjątkowo dużych porzeczek itp. Krojenie owoców tego typu na mniejsze kawałki pomoże to zapobiec ewentualnemu zadławieniu malucha, co może być groźne dla zdrowia, a nawet życia dziecka.
CZYTAJ TEŻ >> Owoce i zadławienia u dziecka - jak podwać owoce i unikać zadławienia?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.